SEO Interview Question and Answers for fresher, Experience

Q1. What are Search Engines?

Ans.  Search engines are programs when you enter a keyword and a search term these programs will find specific information on the web. Example: Google, Yahoo, Bing etc.

Q2. What is SEO?

Ans. SEO stands for Search Engine Optimization or optimizer is a collection of techniques applied to optimize our site so that it ranks well in SERPs (Search engine result pages). It generates huge traffic on a website or blog. It shows website visibility and ranking on SERP. It is a long process of digital marketing. It offers more sales, leads and revenue, brand reputation on business blog and website. It gives fresh and unique traffic on a brand.

Q3. What are Meta Tags?

Ans. Meta tags are keywords which tell search engines about the site, these keywords are viewed by search engine bots. When any person searches then search engines based upon the meta tags, title and keywords in the site display the results.

Q4. What is the most important of Title Tag used in a website?

Ans. The title plays a most important role in SEO, page`s title accurately describes the about the content in that pages. You should write fresh and unique each and every web page title. Because of title through my website keyword ranking and visibility on SERP (Search Engine Result page)

Q5. What is a sitemap?

Ans.  A sitemap is a collection of website page URL.  It has contained web page URL, Modified date, and Frequency. Search engine bots read the content of the web page after converting them to XML, placing sitemap in our site helps bots to read the content easily.

Q6.  Why use Robot.txt?

Ans.  Robot.txt is a message to search engine bots to index the page or not. In case if you don`t want search engines to index particular page then place “noindex”. Robot.txt allows to which file and folder, website URL to crawl or not crawl file, folder or webpage.

Q7.  How is the Keyword Analysis done?

Ans. Keyword analysis is the most important elements of Search Engine Optimization. If you don’t keyword analysis very carefully then the website will be not building web keyword ranking and website visibility, reputation on the global market. Choose the keywords those are with high searches and low competition related to your site niche. Then initial target long tail keywords to see rankings in SERPs gradually increase the keywords.

Q8. What is Canonical URL?

Ans. Canonical is a tag which accepts URL, it is a message to search engine bots that to index this URL but not the page URL. Canonical URL is a Search engine friendly URL. It helps website keyword ranking on SERP. It is a vital component of SEO.

For example: http://glowonit.com/iamuser=dick?9087, this the url of the page and if you don`t want search engines to index this url but instead you want to make http://glowonit.com.com/iamuser, then include it in canonical tag.

Q9. How to get traffic to the website?

Ans. Guest blogging is a most powerful link building and huge website traffic, leads, sales, revenue source in current digital marketing or SEO. It is generating high-quality traffic on a blog or website and business brand. Start article submission with quality content, participate in forums and do all the SEO techniques. To get traffic upload image to profile and give your users brand look by sharing them with genuine information about a website. Concentrate on local search engines like super pages, manta etc.

Q10. Is Domain extension (.com, .in, .net, .org) has any effect on SEO?

Ans.  It depends; if you are concentrating people all over the USA then taking domain with .com extension can affect SEO. .in is the most popular domain extension in Indian users. .edu is popular in the education sector. .org is a part of an organization.

Q11. What is PPC?

Ans. PPC is a method or process of online advertisement where you pay per users click. It is a paid marketing service all over the world. It gives unique and fresh traffic sales, leads, and high effective revenue on your business or brand. Until customer does not click your campaign unless your balance will not be detecting on Google.

Q12. List a few SEO techniques you follow when a new site is given?

Ans. First checking website competitor site after that checking with onpage factor like Title, meta tags, meta description, and keywords in the content, alt tag optimization, anchor tag optimization, sitemap, robots.txt, Google analytics, Google search console, Google keyword planner, canonical URL, website speed, mobile responsive website checker etc.

  1. Submitting site to major search engines
  2. Submitting to RSS feed sites
  3. Bookmarking site pages
  4. Press release announcing about your site launch
  5. Directory submission
  6. Article submission to concentrate article readers
  7. Classifieds to target local users
  8. Blog commenting
  9. Web 2.0 page creation

Q13. What is Google Analytics?

Ans. Google Analytics is a free website analysis tools of Google. It tracks user information and daily visiting on my website. It is tracking end to end users information on a website. To analyze the traffic to your site, many sites are providing analyses, using this you can track the results for your SEO work.

Q14. What is Keyword Density?

Ans. Keyword density is an average keyword use in website per page. How many percentage keywords use on web phrase or website article/ total article or phrase in a website page that is called keyword analysis. 2% to %3 uses the keyword on a web page is good for Google algorithm

Q15. What is Google Ads?

Ans. Google Ads is the new brand name for Google Adwords.

Q16. What is Keyword Prominence?

Ans. Keyword Prominence(popular, major) – how much popular keywords for a webpage? Keyword uses in begin to website title, Des, content, h1 and h2 heading, alt, anchor etc. That is called Keyword prominence.

Q17. What is the Process of web crawler?

Ans. The web crawler is crawling my website or scanning webpage after that index all pages on Google after that it checks google algorithm after it decides to rank on SERP.

Q18. What is Anchor Text?

Ans. Anchor Text is a clickable text. It helps website keyword ranking on Search Engine Result page. When a user clicks on anchor link it redirects on webpage new tab.

Q19. What is Keyword Stemming?

Ans. Keyword stemming is a finding out root keywords of any web page and website. It also generates a new keyword from a primary keyword. You can generate new keyword add in primary keyword suffix and prefix As: web development (primary keyword)

Prefix= responsive web development

Sufix= web development company

Q20. What is Keyword Streaming?

Ans. Keyword streaming stands for analyzing relevant or perfect keywords related your business & chooses the best keyword for your website in order to get organic traffics, sales and leads, brand awareness, brand reputation through the keywords.

Q21. What is White Hat SEO?

Ans. It follows Google All Rule and Regulation specially google algorithm so this is called white hat SEO.

Q22. What is Black Hat SEO?

Ans. Black Hat SEO does not follow Google rule and regulation specially google algorithm so this is called black hat SEO.

Q23. What is a dofollow link?

Ans. Dofollow link- It generates website huge traffic and sales, leads, brand awareness, website keyword visibility on SERP. It helps keyword ranking and enhances website popularity on global market.

Q24. What is keyword stuffing?

Ans. Keyword stuffing (fill keyword major places as title, Des, anchor, alt, website page content, anchor text, alt tag) is a search engine optimization (SEO) technique, considered webspam or spamdexing, in which a keywords are loaded into a web page’s meta tags, visible content, or backlink anchor text in an attempt to gain an unfair rank advantage in search engines.

Q25. What is Ad Rank?

Ans. Ad rank = max bid *Quality Score.

Q26. What is Quality Score?

Ans. Quality Score has three main elements.

  • Keyword Relevancy
  • Relevant landing page
  • Ads title, Des

Q27. What is Different 301 and 302?

Ans. 1) 301- Permanent redirect website page URL to a new location.

2) 302- It redirects webpage URL in temporary another webpage.

Q28. What is the best keyword research tools Name?

Ans.  There are following top 5 keyword research tool name in below lines As:

  • Google Keyword Planner
  • Moz’s Keyword Explorer
  • Kwfinder
  • Semrush
  • Keyword.io
News Reporter
IT Software and web development, Core PHP, JavaScript, JQuery, HTML, CSS, CakePHP, Angularjs, Codeigniter etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: